The News
Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Εκτύπωση E-mail
Πορεία Υλοποίησης Προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον».

Το Πρόγραμμα

Το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ οίκον» ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2011 και η υποβολή αιτήσεων συνεχίζεται μέχρι εξαντλήσεως των κεφαλαίων του Προγράμματος ανά Περιφέρεια. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)) και από Εθνικούς Πόρους, μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) και των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (Ε.Π.Α.Ε.) και «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.) του ΕΣΠΑ 2007-2013. Η συνολική Δημόσια Δαπάνη του Προγράμματος ανέρχεται σε 396 εκατ. €.

Το Πρόγραμμα παρέχει κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους, εξοικονομώντας χρήματα και ενέργεια και αυξάνοντας την αξία του

Προβλέπεται δυνατότητα λήψης 4/5/6ετούς δανείου, με ή χωρίς εγγυητή, χωρίς προσημείωση ακινήτου, δυνατότητα άμεσης αποπληρωμής του δανείου χωρίς επιβαρύνσεις, καθώς και εξόφληση των προμηθευτών / αναδόχων μέσω της Τράπεζας, χωρίς την εμπλοκή του πολίτη. Με την υπαγωγή στο Πρόγραμμα παρέχεται προκαταβολή 40% του προϋπολογισμού της αίτησης.

Για την ένταξη στο «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον» απαιτείται η διενέργεια Ενεργειακών Επιθεωρήσεων (πριν και μετά τις παρεμβάσεις), το κόστος των οποίων καλύπτεται κατά 100% από το Πρόγραμμα, μετά την επιτυχή υλοποίηση του έργου. Επιπλέον, καλύπτεται δαπάνη για αμοιβή Συμβούλου έργου, έως 250€ χωρίς Φ.Π.Α.

Επιλέξιμες κατοικίες

Επιλέξιμες κατοικίες είναι το σύνολο των νομίμως υφιστάμενων μονοκατοικιών, πολυκατοικιών και μεμονωμένων διαμερισμάτων (χωρίς επιπλέον προϋπόθεση), που ικανοποιούν αποκλειστικά τα ακόλουθα κριτήρια:

 •  Βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.100 €/τ.μ. 
 •  Έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

Δεν υπάρχει περιορισμός στο έτος έκδοσης οικοδομικής άδειας, στον αριθμό ιδιοκτησιών ανά πολίτη, ενώ στις πολυκατοικίες όσοι από τους ιδιοκτήτες δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν με ίδια κεφάλαια. Επίσης, εντάσσονται κενά διαμερίσματα που κατοικούνταν εντός των τελευταίων τριών ετών.

Επιλέξιμες παρεμβάσεις

Η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται από τις παρεμβάσεις του Προγράμματος πρέπει να αντιστοιχεί σε αναβάθμιση μίας ενεργειακής κατηγορίας, ή στο 30% της ενεργειακής κατανάλωσης του κτηρίου αναφοράς.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις αφορούν σε:

 • Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής (συμπεριλαμβάνονται πρόσθετες εργασίες, όπως αποξηλώσεις και αποκομιδή, επεμβάσεις στη στέγη πχ. αντικατάσταση κεραμιδιών, κτλ).
 • Αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης (συμπ. εξώπορτα κτηρίου, κουφώματα κλιμακοστασίου, παντζούρια, ρολά, τέντες, κτλ).
 • Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης (συμπ. αντικατάσταση εξοπλισμού του λεβητοστασίου και του δικτύου διανομής, τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, συστήματα ελέγχου και αυτονομίας θέρμανσης κτλ).

Για την υλοποίηση των παρεμβάσεων δεν απαιτείται αδειοδότηση, ούτε καν έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, εκτός πολύ ειδικών περιπτώσεων.

Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. (που αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη για το Πρόγραμμα) δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15.000€ ανά ιδιοκτησία.

Πορεία υλοποίησης

Το ενδιαφέρον των πολιτών έχει αυξηθεί ιδιαίτερα μετά την τελευταία τροποποίηση του Προγράμματος, η οποία έγινε το Μάρτιο 2012, με τις αιτήσεις για προέγκριση δανείου να φτάνουν τις 1.000 την εβδομάδα, ενώ από τον Σεπτέμβρη και μετά ο αριθμός ξεπερνά τις 1.500 αιτήσεις σε εβδομαδιαία βάση.
Μέχρι σήμερα το πλήθος των αιτήσεων στις Τράπεζες ανέρχεται σε 79.126, από τις οποίες περίπου οι μισές έχουν λάβει προέγκριση δανείου, ενώ για 13.687 εξ αυτών, συνολικού προϋπολογισμού 126,4 εκ €., έχουν ήδη εκδοθεί αποφάσεις υπαγωγής στο Πρόγραμμα. Επίσης, αναφορικά με τις εκταμιεύσεις των αιτήσεων που έχουν ήδη υπαχθεί στο «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον», το 50% έχουν λάβει προκαταβολή δανείου και πάνω από 50% έχουν προβεί σε ολική εκταμίευση.

Η κατανομή των αιτήσεων και του προϋπολογισμού ανά Περιφέρεια, παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα :

Βήματα για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα

 • Προέγκριση δανείου (υποκατάστημα τράπεζας) - πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση.
 • Υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών.
 • Υπαγωγή αίτησης ενδιαφερόμενου- υπογραφή δανειακής Σύμβασης- εκταμίευση προκαταβολής.
 • Υλοποίηση Παρεμβάσεων - δεύτερη Ενεργειακή Επιθεώρηση.
 • Προσκόμιση δικαιολογητικών -εκταμίευση λοιπού δανείου και επιχορήγησης
   

Για περισσότερες πληροφορίες, στην ιστοσελίδα http://exoikonomisi.ypeka.gr , ή στο
τηλ. 210-6969813

 
Εκτύπωση E-mail

Το πρόγραμμα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών παρουσίασε η Τίνα Μπιρμπίλη

Πώς θα πάρετε επιδότηση για να αλλάξετε κουφώματα

Φοροαπαλλαγές, απευθείας επιχορηγήσεις και δάνεια με επιδότηση επιτοκίου προβλέπει το πρόγραμμα βελτίωσης της ενεργειακής συμπεριφοράς κατοικιών, που ανακοίνωσαν η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη και ο υφυπουργός, Γιάννης Μανιάτης. Διαβάστε ποιες κατοικίες θεωρούνται επιλέξιμες για το πρόγραμμα, τι παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν στα κτίρια, τα δικαιολογητικά και τα κριτήρια επιλογής των προτάσεων.

Όπως έγινε γνωστό, το πρόγραμμα προβλέπεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος θα είναι 200 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της, η Τίνα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι στο πρόγραμμα προβλέπεται να ενταχθούν 100.000 κατοικίες σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με την υπουργό, η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας θα ξεπεράσει το 1 δισ. κιλοβατώρες. Δείτε παρακάτω τις λεπτομέρειες για την υλοποίηση του προγράμματος:


► Ποιες κατοικίες θεωρούνται επιλέξιμες για το πρόγραμμα

Όλες οι μονοκατοικίες, οι πολυκατοικίες που μπορούν να ενταχθούν ως ενιαίο κτήριο αλλά και τα μεμονωμένα διαμερίσματα υπό την προϋπόθεση ότι η παρέμβαση που απαιτείται αφορά στο σύστημα της θέρμανσης. Ανεξαρτήτως κατηγορίας, θα πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

 

 1. Η άδεια οικοδομής να έχει εκδοθεί πριν από το 1980,
 2. Οι κατοικίες να βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 1500 ευρώ ανά τετραγωνικό και
 3. το ακίνητο να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
 4. Να έχει εκδοθεί πιστοποιητικό ενεργειακής επιθεώρησης και το ακίνητο να έχει καταταγεί στην κατηγορία Δ ή ακόμη χαμηλότερα.
► Ποιες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν στα ακίνητα

Οι παρεμβάσεις θα προκύπτουν ύστερα από τις συστάσεις του ενεργειακού επιθεωρητή και μπορούν να είναι είναι οι ακόλουθες:

• Τοποθέτηση διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων  και κουφωμάτων

• Τοποθέτηση θερμομόνωσης στη στέγη, στο δώμα ή στο κέλυφος του κτηρίου

• Εγκατάσταση νέου ή αντικατάσταση συστήματος θέρμανσης

Θα υπάρχουν ανώτατες τιμές ανά είδος εργασίας και θα γίνονται έλεγχοι προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο υπερτιμολογήσεων.

 ► Οι εναλλακτικές λύσεις για ενίσχυση των ιδιοκτητών και τα εισοδηματικά κριτήρια

Έχουν δημιουργηθεί δύο υποπρογράμματα.

Α. Στο πρώτο, μπορούν να ενταχθούν οι ιδιοκτήτες με ατομικό εισόδημα έως 15.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ. Αν πληρούν αυτό το εισοδηματικό κριτήριο (και το ακίνητο θεωρείται επιλέξιμο) θα μπορούν να επιδοτηθούν με το 30% επί του επιλέξιμου προϋπολογισμού.

Β. Στο δεύτερο υποπρόγραμμα εντάσσονται οι ιδιοκτήτες με ατομικό εισόδημα έως 30.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ. Γι'  αυτούς, προβλέπεται η χορήγηση δανείου με επιδότηση επιτοκίου. Όπως ανέφερε η υπουργός, η επιδότηση θα είναι πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Εξάλλου, όπως γνωστοποιήθηκε, στόχος του υπουργείου, που βρίσκεται σε συνεννόηση με τις τράπεζες είναι τα δάνεια να είναι τελικώς άτοκα για όσους θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Όριο προϋπολογισμού-κριτήρια επιλογής.

Για να επιλεγεί μια κατοικία, ο προϋπολογισμός των εργασιών δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ. Επίσης, θα επιλεγούν κατά προτεραιότητα οι κατοικίες που θα εξοικονομούν περισσότερη ενέργεια σε συνάρτηση με το ύψος της επένδυσης.

Η διαδικασία

Τα βήματα της διαδικασίας έχουν ως εξής:

1) Έλεγχος από ενεργειακό επιθεωρητή ο οποίος θα καθορίζει την ενεργειακή κατηγορία της κατοικίας, τις προτεινόμενες παρεμβάσεις για αναβάθμιση κατά μια τουλάχιστον κατηγορία.

2)Υποβολή αίτησης σε τράπεζα μαζί με τα δικαιολογητικά. Σε περίπτωση που το κτίριο είναι πολυκατοικία, όλες οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν στο ίδιο υποκατάστημα.

3)Έλεγχος των αιτήσεων από την τράπεζα και της επιλεξιμότητας της αίτησης

4)Κατάταξη των αιτήσεων με βάση την εξοικονόμηση ενέργειας και έκδοση της απόφασης έγκρισης των αιτήσεων. Σε αυτό το βήμα ενημερώνεται και ο ιδιοκτήτης του οποίου η αίτηση εγκρίθηκε.

5)Πραγματοποίηση των εργασιών και κατόπιν δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση που συνοδεύεται με δεύτερη έκθεση πιστοποιητικού. Σε αυτό το βήμα πιστοποιείται το κατά πόσον πραγματοποιήθηκε το φυσικό και το οικονομικό αντικείμενο του έργου.

6)Σε όσους έχει εγκριθεί επιδότηση επιτοκίου, γίνεται η εκταμίευση του δανείου αφού προσκομίσει τα τιμολόγια των δαπανών, το δεύτερο πιστοποιητικό ενεργειακής επιθεώρησης. Στους υπόλοιπους που εντάσσονται στο υποπρόγραμμα Β με απευθείας επιχορήγηση, προσκομίζει τα ίδια δικαιολογητικά και πιστοποιείται η υλοποίηση του έργου.

7)Πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος για την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου.

8)Το τελικό στάδιο είναι ο έλεγχος από το ΤΕΜΠΜΕ για τις διαδικασίες πληρωμών.

► Φοροαπαλλαγές

Αναφορικά με τις φοροαπαλλαγές, το πρόγραμμα προβλέπει ότι μπορούν να ωφεληθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ανεξαρτήτως εισοδήματος ή τιμής ζώνης.

Έπειτα από συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, αυξάνεται σε 30% από 20% που ισχύει τώρα, η έκπτωση δαπανών για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, με όριο τα 2.500 ευρώ. Το προηγούμενο όριο ήταν 700 ευρώ.

 

Πηγη :

 
Εκτύπωση E-mail
23/10/2012 - 11η ΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ 2013" Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση

Η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου ανακοινώνει τη διοργάνωση της επίσημης κλαδικής έκθεσης ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ που θα πραγματοποιηθεί από 18 έως 21 Απριλίου 2013 στο ΜETROPOLITAN EXPO , το μεγαλύτερο και πλέον σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο της Αθήνας, με διοργανωτή την εταιρεία ROTA .

ΔΥΟ ΓΝΩΣΤΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ

Η 11η Κλαδική Έκθεση ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ 2013 πραγματοποιείται ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο με τις συγγενείς εκθέσεις:

ECOTEC : Τεχνολογίες περιβάλλοντος, Φωτοβολταϊκά Συστήματα και Εξοικονόμηση Ενέργειας
DOMICATEC : Σαλόνι Δόμησης και Ανακαίνισης

Με αυτό το δεδομένο η συμμετοχή σας στην έκθεση γίνεται αποδοτικότερη και πιο επιτυχημένη καθώς τα οφέλη από την ταυτόχρονη διοργάνωση των 3 εκθέσεων είναι πολλά.

ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Η διοργάνωση της κλαδικής έκθεσης τον Απρίλιο του 2013, με τις άλλες δύο εκθέσεις στον ίδιο χώρο ταυτόχρονα, προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα:

 • Επωφελείται από την υψηλή επισκεψιμότητα, την ποιότητα και τη συνάφεια των επισκεπτών των δύο άλλων εκθέσεων
 •  Πραγματοποιείται στο μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο
 • Αποκτά μεγαλύτερο κύρος λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους που θα έχει αθροιστρικά με τις άλλες δύο εκθέσεις
 •  Επωφελείται από την πολύ διαφήμιση των δύο άλλων εκθέσεων
 •  Έχει μεσολαβήσει μεγάλο διάστημα χωρίς έκθεση δομής/ανακαίνισης ή πράσινης δόμησης

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Παράλληλα έχουμε θέσει σαν θεμέλιους στόχους της έκθεσης την καινοτομία και την προσφορά ολοκληρωμένων οικιστικών λύσεων στον καταναλωτή, την υποστήριξη του μηχανικού/αρχιτέκτονα με εξειδικευμένες λύσεις και υπηρεσίες, την αναβάθμιση της παραγωγής, της λειτουργίας και της ποιότητας υπηρεσιών του αλουμινοκατασκευαστή, την προστασία του περιβάλλοντος, την υποστήριξη της ανακύκλωσης και της βιώσιμης ανάπτυξης και τέλος την προώθηση ενός ποιοτικού και πιστοποιημένου Ελληνικού προϊόντος.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής
παρακαλούμε επικοινωνήστε με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ (τηλ.: 210 72 56 130 – 2)
ή τη διοργανώτρια εταιρεία
ROTA (τηλ.: 2111 801 801)

                                                                                                    

 


Loading
12345678910