ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ
Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Εκτύπωση E-mail

Γιατί να αντικαταστήσετε τα παλαιά κουφώματα

Μέσα από τα κουφώματα ρυθμίζεται ο φωτισμός, ο αερισμός, η οπτικοακουστική επικοινωνία του κτιρίου και το πέρασμα από τον ενα χώρο στον άλλο. Κάθε κούφωμα οφείλει να ικανοποιεί απαιτήσεις υδατοστεγανότητας, ανεμοστεγανότητας, ηχομόνωσης, θερμομόνωσης, αντοχής στην ανεμοπίεση, ελέγχου της ηλιακής ακτινοβολίας, ευκολίας χειρισμού, ασφάλειας, συντήρησης και αντοχής. Ίσως η μεγαλύτερη πηγή ενεργειακής σπατάλης είναι τα τζάμια και τα κουφώματα.

Η αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με νέα θερμομονωτικά μπορεί να μειώσει έως και 30% την απώλεια της θερμότητας, ενώ έως 20% λιγότερα έξοδα για την θέρμανση.

Συνήθως η τιμή είναι που καθορίζει τις επιλογές των καταναλωτών, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η προστιθέμενη αξία που προσφέρει ενα ποιοτικό προϊόν είναι εντέλει το ζητούμενο.

Όσον αφορά τόσο την αντικατάσταση όσο και την εγκατάσταση κουφωμάτων από την αρχή θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη το κόστος συντήρησης, καθώς και η αντοχή του προϊόντος στο χρόνο.

Ιστορικά το ξύλινο κούφωμα είναι το αρχαιότερο που υπάρχει στον κόσμο, ενώ αργότερα, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, εμφανίστηκαν τα πλαστικά και τα κουφώματα αλουμινίου.

Κατασκευαστικά τα σύγχρονα συστήματα κουφωμάτων έχουν ικανοποιητική θερμομόνωση και ηχομόνωση, συνεπώς η επιλογή τους εξαρτάται κυρίως απο τις προσωπικές μας ανάγκες και φυσικά την οικονομική δυνατότητα.

Να σημειωθεί οτι η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου θα αποτελεί σε λίγο καιρό ένα από τα βασικά κριτήρια διαμόρφωσης της τιμής πώλησης ή ενοικίασης των ακινήτων. Το επιπλέον κόστος ενεργειακής κατανάλωσης (ηλεκτρικό, πετρέλαιο κ.λπ.), είτε το πρόσθετο κόστος που θα απαιτείται για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου (κουφώματα, μονώσεις κ.λπ.), θα λαμβάνεται υπόψη στις σχετικές οικονομικές συμφωνίες.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Κατασκευαστών Ελλάδας, το 75% των κτιρίων της χώρας μας έχουν ανεγερθεί πρίν το 1989 και θεωρούνται παλιά. Οι τεχνικές παρεμβάσεις που απαιτούνται για να μειωθεί η κατανάλωσή τους σε ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο είναι εκτεταμένες και το κόστος κλιμακώνεται σε υψηλά επίπεδα για το μέσο νοικοκυριό.

Επί του πρακτέου, όσον αφορά στο κόστος του lifting, οι επαγγελματίες της οικοδομής αναφέρουν (για το 2010) οτι για ένα διαμέρισμα 120 τ.μ ,¨ηλικίας¨ 30 ετών και άνω, η αλλαγή κουφωμάτων πόρτας και παραθύρων με διπλά τζάμια κοστίζει πάνω από 12,000 ευρώ, ενώ επιπλέον 6,000 ευρώ απαιτούνται για εξωτερική θερμομόνωση.

Σε μια μονοκατοικία 100τ.μ το κόστος της ενεργειακής αναβάθμισης κυμαίνεται από 20,000 έως 30,000 ευρώ, ανάλογα με τις εργασίες, αλλά η απόσβεση μπορεί να γίνει, μόλις, σε 6 με 8 χρόνια.

Βεβαίως, όταν ο ιδιοκτήτης αποφασίσει να προχωρήσει σε πιο εξειδικευμένες αλλαγές που απαιτούν προϊόντα σύγχρονης τεχνολογίας, όπως για παράδειγμα η εγκατάσταση υβριδικού συστήματος θέρμανσης χώρου και νερού, το κόστος δεν μπορεί παρά να αυξηθεί.

 

Η «πράσινη» επιλογή

Όσον αφορά στην κατασκευή ενός ¨πράσινου¨ σπιτιού από την αρχή, υπολογίζεται οτι κοστίζει έως και 25% περισσότερο σε σχέση με ένα συμβατικό. Ωστόσο αρκεί μια περίοδος 3 έως 5 ετών για να γίνει απόσβεση, κυρίως από την ενέργεια που εξοικονομείται.

Να σημειωθεί οτι ο έλεγχος της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων εντάσσεται στον εθνικό στόχο που προβλέπει οτι έως το 2020 συνολική εξοικονόμηση ενέργειας στην τελική χρήση κατά 20%. Ειδικότερα προβλέπεται μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 4% και κάληψη ποσοστού 18% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών είναι από τα σημαντικότερα, όχι μόνον διότι αφορά εκατομμύρια πολίτες, αλλά και ο κτιριακός τομέας είναι υπεύθυνος για το 40% περίπου, της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η κατανάλωση αυτή, είτε σε μορφή θερμικής (κυρίως πετρέλαιο) είτε σε μορφή ηλεκτρικής ενέργειας, έχει αποτέλεσμα, εκτός της σημαντικής οικονομικής επιβάρυνσης λόγω του υψηλού κόστους της ενέργειας, τη μεγάλη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με ρύπους, κυρίως διοξείδιο του άνθρακα (co2) που ευθύνεται για το ¨φαινόμενο του θερμοκηπίου¨.

Με μερίδιο γύρω στο 75%, τα κουφώματα αλουμινίου κυριαρχούν σήμερα στην ελληνική αγορά.

Καθιερώθηκαν σαν το βασικό μέσο κατασκευής πορτοπαραθύρων στην ελληνική αγορά από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και πλέον ο κλάδος, τόσο σχετικά με την τιμή όσο και με την ποιότητα, μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις κάθε καταναλωτή. Όσον αφορά ειδικότερα την ποιότητα, έχει αποδειχθεί οτι το αλουμίνιο είναι το πλέον κατάλληλο υλικό για εξωτερικά κουφώματα στις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας.

 

Κουφώματα αλουμινίου

Τα κουφώματα αλουμινίου αποτελούνται από ένα συνδυασμό προφίλ αλουμινίου με κατάλληλο σχεδιασμό. Η κατασκευή ολοκληρώνεται με άλλα υλικά και εξαρτήματα (τζάμια, λάστιχα και βουρτσάκια, παουλα, μεντεσέδες κ.λπ.), ώστε να επιτευχθεί καλό αισθητικό αποτέλεσμα, λειτουργικότητα, ασφάλεια, αεροστεγάνωση, υδατοστεγάνωση, θερμομόνωση, ηχομόνωση, κ.λπ. Το σύνολο όλων αυτών των στοιχείων που είναι απαραίτητα για την ολοκληρωμένη κατασκευή ενός αλουμινένιου κουφώματος, ονομάζεται ¨σύστημα¨.

Εκτός από τους τομείς της εμφάνισης, της λειτουργικότητας και της ασφάλειας, τα σημερινά συστήματα κουφωμάτων αλουμινίου έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ στον τομέα της αεροστεγάνωσης και υδατοστεγάνωσης. Προβλέπουν περιμετρικά λάστιχα και βουρτσάκια, συγκολημένα στις γωνίες, προβλέπουν νεροχύτες απορροηστων νερών, δίνουν τεχνικές οδηγίες και συμβουλεύουν τους κατασκευαστές για τον σωστό τρόπο συναρμολόγησης και τοποθέτησης στην οικοδομή.

 

Θερμομόνωση

Οι θερμομονωτικές ιδιότητες ενός κουφώματος καθορίζονται τόσο από την ικανότητα του να εμποδίζει το πέρασμα ζεστού ή κρύου αέρα μέσω των αρθρώσεών του (ιδιότητα που αναφέρεται στην αεροστεγανότητα) όσο και από την ικανότητά του να εμποδίζει τη διάδοση της θερμότητας μέσω των υλικών από τα οποία είναι κατασκευασμένο.

Η θερμική μόνωση ενός κουφώματος εξαρτάται απο :

Α) τον βαθμό αεροδιαπερατότητας της επιφάνειας του κουφώματος:

Αν ένα παράθυρο επιτρέπει τη διέλευση μεγάλης ποσότητας αέρα μέσα από τις αρθρώσεις του, θα προκαλέσει την έξοδο ζεστού αέρα ή την είσοδο κρύου αέρα (ανάλογα με τις διαφορετικές πιέσεις), με αποτέλεσμα την ψύξη του χώρου και επομένως αυξημένες απαιτήσεις θέρμανσης για να διατηρηθεί σταθερή η θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου.

Β) τον τύπο τζαμιού :

Οι θερμικές απώλειες, λόγω μετάδοσης βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την επιφάνεια, οπότε το γυαλί, που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος ενός κουφώματος, παίζει σημαντικό ρόλο στην εκτίμηση των θερμικών απωλειών.

Γ) τον τύπο του προφίλ αλουμινίου :

Θερμικές απώλειες έχουμε όχι μόνο μέσω του γυαλιού, αλλά επίσης και από το πλαίσιο του κουφώματος. Επομένως, ένα προφίλ με μικρότερη θερμική αγωγιμότητα θα μειώσει τις απώλειες μέσα από το πλαίσιο.

 

Ηχομόνωση

Εξίσου καθοριστική για ένα ποιοτικό αποτέλεσμα είναι βέβαια και η ηχομόνωση.

Για να ανταπεξέλθουν τα παράθυρα τις πιο πάνω απαιτήσεις, θα πρέπει να έχουν τις εξής ιδιότητες κατ’ελάχιστον :

Α) καλή στεγανότητα

Β) μεγάλη αντοχή σε καταπονήσεις

Γ) τα τζάμια και τα λάστιχα να αποτελούνται από κατάλληλα υλικά και πάχη.

Δ) η συναρμολόγηση του κουφώματος, αλλά και η τοποθέτηση στην οικοδομή να έχει πολύ καλή εφαρμογή.

Στην περίπτωση της θερμομόνωσης και στην περίπτωση της ηχομόνωσης, το τζάμι είναι καθοριστικός παράγοντας. Όμως στην περίπτωση της θερμομόνωσης σημασία έχει αν το τζάμι είναι απλό ή διπλό (μειώνει περίπου 50% τις θερμικές απώλειες) ή ακόμα καλύτερο ενεργειακό τρίτης γενιάς (μειώνει περίπου 70% τις θερμικές απώλειες).

 
Loading
12345678910